Šípek plod půlky
Kód: 2356/100Detailní popis produktu
Růže šípková (Rosa canina) je trnitý keř s bílými až narůžovělými květy s příjemnou vůní. Na podzim je plný sytě červených plodů. Nejčastěji se ze sušených šípků dělá odvar, který je skvělým doplňkem stravy v zimních měsících na posílení imunity. Šípky lze přidávat i do různých omáček (skvělá je kombinace se zvěřinou). Lze jej užívat neomezenou dobu a je vhodný i pro těhotné a kojící ženy.
Kdy je ideální doba na sbírání šípku?
Šípek se sbírá celé září - říjen. Záleží jak budete chtít šípek použít. Pokud si budete chtít šípek nasušit na čaj je ideální před prvními mrazíky. Nebudou tolik sladké, ale budou se vám lépe zpracovávat. Jestli budete chtít zpracovat šípky do omáček a marmelád, počkejte si po prvním mrazíku. Po prvním mrazíku jsou totiž plody nejsladší.
Sbírejte vždy šípky, které jsou krásně červené a bez stopky. Vybírejte si keře, které jsou na slunném místě a nejsou blízko silnic.
Proč právě šípek?
V lidovém léčitelství mají šípky dlouhou tradici. Používaly se především na posílení imunity při nachlazení, chřipce nebo při léčbě infekcí. Je to především díky velkému obsahu vitamínu C. Má dokonce 15x více vitamínu C než pomeranč ve stejném množství.
Vedle vitamínu C obsahuje také vitamíny B a K. Dále obsahuje důležité minerální látky jako například hořčík, vápník, draslík a fosfor.
Napomáhá našemu krevnímu oběhu a tím ulevuje od bolesti křečových žil a pocitu těžkých nohou.
Dalším důvodem proč je šípek oblíbený a proč má tak blahodárné účinky pro náš organismu je velký obsah antioxidantů. Antioxidanty chrání buňky před oxidativním stresem. Pokud nemáme dostatek antioxidantů, oxidativní stres může způsobit poškození se buněk a tkání.
Pokud máte problémy s trávením i v tomto případě vám pomůže šípek. Díky obsahu pektinu, který působí jako prebiotikum. Prebiotika živí tělu prospěšné bakterie a tak pomáhají udržet si zdravou střevní mikroflóru. Zdravá mikroflóra je důležitá pro další vstřebávání živin, trávení a také celkovou obranyschopnost organismu.
Možnosti využití: nálev, sirup, odvar (obklad), tinktura
Příprava nálevu: Jednu polévkovou lžíci se šípky zalijeme 200-300ml vroucí vody a necháme 10-15 minut louhovat.
Složení: 100% šípek plod půlky
Skladujte v suchu při teplotě do 25°C.
Výrobce: Plantona, s.r.o. - Zátiší 94/18, Cheb 350 02
Země původu EU
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.