Pampeliška kořen – řezaný
Kód: 1489/100Související produkty
Detailní popis produktu
Smetánka lékařská (Taraxacum officinale) je bylina, která je hojně rozšířená v české přírodě. Asi každý viděl louky plné žlutých květů, které jsou za pár měsíců plné poletujícího bílého chmýří. Pampelišku lze zpracovat úplně celou, protože každá část má své specifické příznivé účinky.
Jak už nám druhový název napovídá (smetánka lékařská), jedná se o velmi důležitou bylinku využívanou v lidovém léčitelství. Čerstvá pampeliška je skvělá do salátů, těstovin nebo smoothie. Velmi často se také vyrábí z pampeliškových květů med či sirup. Z usušeného kořene vyrábí náhražka kávy nebo také pampelišková mouka.
Pampeliškový kořen má silné očistné účinky pro náš organismus. Používá se na pročištění jater. Má pozitivní vliv na normální funkci žaludku, žlučníku a také močových cest.
Pampeliškový kořen napomáhá ke správnému trávení díky inulinu. Inulin je druh vlákniny, působící v našich střevech jako prebiotikum. Prebiotika jsou potrava pro tělu prospěšné bakterie a ty nám pomáhají udržet si zdravou střevní mikroflóru. Zdravá mikroflóra je důležitá pro další vstřebávání živin a tím také pozitivně ovlivňují celkovou obranyschopnost organismu.
Celkově pomáhá vylučovat toxiny z organismu. Díky svým detoxikačním účinkům je oblíbenou součástí jarních očistných kúr. Z rozemletého pampeliškového kořene si můžete také vytvořit obklady. Mají protizánětlivé účinky.
Pokud se rozhodnete nasbírat pampeliškový kořen sami, doporučujeme jej sbírat na začátku jara nebo na podzim (ještě předtím než začne mrznout). V tuto dobu se totiž účinné látky stahují právě do kořenů.
Sbírejte kořen buď brzy ráno nebo až v pozdějších hodinách.
Kořeny by se měly co nejdříve zpracovat. Můžete je buď nasušit nebo naložit do alkoholu a vytvořit si tinkturu..
Pokud budete chtít kořeny nasušit. Doporučujeme nakrájet na malé kousky a nechat důkladně prosušit jinak nám kořeny zplesnivějí.
Jestli si budete chtít z kořeny pampelišky vytvořit tinkturu, naložte si kořen do alkoholu (mohou být i větší kusy) a nechte 14 dní na místě, kde bude dostatek světla, ale nebude na přímém světle. Poté skladujte v dobře uzavíratelné nádobě a chraňte před sluncem.
Možnosti využití: odvar, tinktura, obklad
Příprava odvaru: Jednu čajovou lžičku svaříme v 200-300 ml v přikryté nádobě po dobu 5 minut. Odvar necháme odstát.
Chuť je hořká s aroma připomínající hořkou čokoládu.
SLOŽENÍ: 100% pampeliška kořen řezaný
Skladujte v suchu při teplotě do 25°C.
Výrobce: Plantona, s.r.o. - Zátiší 94/18 Cheb 350 02
Země původu mimo EU
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.