Novinky
YERBA MATÉ - lahodný nápoj se zázračnými účinky
Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) je vysoký strom z Jižní Ameriky dorůstající až 20 metrů. Má drobné světlezelené květy, ze kterých se poté stanou jasně červené peckovice. Plody jsou sice jedlé, ale mají výraznou hořkou chuť. Zajímavostí je, že semena cesmíny musí nejdříve projít traktem ptáků, aby mohla naklíčit, což byl u pěstitelů ze začátku velký problém, kteří si tohoto faktu všimli až po dlouhé době. Hlavní část stromu, kterou používáme, jsou listy. Využívají se na přípravu nápoje - Maté.
Tento zázračný nápoj znají indiáni z Jižní Ameriky již tisíce let. Popíjeli ji nejen pro lahodnou chuť, ale také pro její blahodárné účinky. V lidovém léčitelství má dlouho tradici. V západní medicíně se začala zkoumat až koncem 20. století. Stále více populární je pro své povzbuzující účinky.
Energie na celý den
Má podobné účinky jako zelený čaj nebo káva, protože obsahuje kofein. Obsahuje přibližně 2% kofeinu, což je méně než espresso, ale více než klasický energetický nápoj. Kofein se vstřebává postupně, takže povzbuzující účinek odeznívá pomalu a nenastane takový šok jako u espressa.
Nabitý antioxidanty
Další příznivým účinkem je potlačení pocitu hladu a snižování hladiny cukru v krvi, takže je používána lidmi, které trápí problémy s obezitou. Navíc se jedná o důležitý antioxidant.
Co jsou to antioxidanty?
Antioxidanty chrání naše buňky před volnými radikály. Volné radikály mohou poškodit buňky a tím způsobit předčasné stárnutí. Předčasné stárnutí je ale ten nejmenší problém. V horším případě mohou zapříčinit i rakovinu, srdeční choroby nebo cukrovku. Problém s volnými radikály je ten, že do našeho těla vnikají zvenku. Volné radikály se do našeho těla dostanou například ve smogu, v nezdravém jídle, alkoholu nebo cigaretovém kouři. Vznikají ovšem až v našem těle kvůli imunitním procesům.
Plný vitamínů a zlepšení paměti
Poslední studie navíc zjistili pozitivní účinky na naši paměť. Proto je ideální pro studenty nebo pro osoby, kteří se potřebují dlouhodobě koncentrovat. Dalším benefitem maté je, že obsahuje také široké spektrum vitamínů. Například vitamín A, B a C a další tělu prospěšné látky.
Hodí se jak na studené, tak teplé nápoje. Má sytě nahořklou, zemitou chuť a může připomínat zelený čaj. V Jižní Americe se tento nápoje podává v tradiční nádobě – vydlabaná tykev - kalabasa a brčkem se zabudovaným sítkem – bombilla.
Příprava klasické varianty:
2-3 čajové lžičky řezaného maté zalijte nejprve malým množstvím vlažné vody, jen aby lístky nasákly vodu (tím se zabrání zničení prospěšných látek při zalití horkou vodou). Poté ho zalijte horkou vodou cca 80°C a nechte louhovat. Čím déle se čaj louhuje, tím je silnější. Ideálně 3-5 minut. Po páté minutě čaj začíná více hořknout. Čaj je vícenálevový a lze ho libovolně osladit.
Příprava studené varianty:
Naplňte kalabasu ze 3/4 maté (jelikož se jedná o studenou variantu, budete potřebovat maté o něco více). Aby se vám neucpala bombilla, sklepněte maté na jednu stranu. Poté vložte bombillu na stranu, kde není maté a zalijte studenou vodou a vyčkejte až maté vodu plně vsákne. Tento proces trvá přibližně 4-5 minut. Poté dolijte studenou vodu až po horní okraj a samozřejmě můžete přidat rovnou i led. I ledová yerba je vícenálevová, takže ji můžete popíjet celý den.
Samozřejmě si yerbu můžete dochutit a dosladit dle libosti. Fantazii se meze nekladou, takže pokud máte na zahrádce čerstvou mátu nebo jiné ovoce. Určitě neuděláte chybu.
NAKOPNĚTE SVÉ ZDRAVÍ PŘÍRODNÍ SILOU BYLINEK A KOŘENÍ

K posílení imunity poslouží potřebné vitamíny a minerály. Také lze využít přírodní sílu bylinek a koření.
Foto: Canva
Imunitní systém je naším ochráncem. Dokáže rozpoznat potenciálně škodlivé látky a zakročit proti nim. Pokud v těchto oblastech pokulhává, musíme mu pomoci. Jak? 60 až 70 % úspěchu je ve střevech.
NA CO JSOU BYLINKY DOBRÉ? NA IMUNITU!
Zdravý a vyvážený střevní mikrobiom vybudujeme pomocí probiotik v tabletách, kysanými mléčnými výrobky nebo fermentovanou zeleninou. Smícháním bylinné směsi pampeliškového kořene, jitrocele, dubové kůry a plodu anýzu získáme další přírodní alternativu. Tato směs je bohatá na prebiotika.

Až 70 % imunity je ve střevech. K poklesu probiotik dochází i po antibiotické léčbě. Proto je potřeba je opět doplnit.
FOTO: Fromnature
A s potřebnou potravou mohou probiotika růst. Bez jídla to totiž nejde. K čemu jsou mimo jiné tyto prospěšné bakterie přínosné? Zlepšují aktivitu střev, vstřebávání živin z potravy, působí ve střevech protizánětlivě a pomáhají udržovat optimální tělesnou hmotnost. Bylinky na podporu růstu střevní mikroflóry též pomáhají nepřímo při hubnutí. Mimo jiné je zdravá střevní mikroflóra půlkou úspěchu k psychické pohodě a vitalitě.
K nejznámějším podobám prebiotik patří vláknina zvaná inulin. Ten podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulín. Přírodním zdrojem inulinu je již zmiňovaný kořen pampelišky nebo kořen čekanky.
Vraťte své imunitě ochranný štít. Síla bylin z přírody zatočí s neduhy.

Koření plná antioxidantů pomáhá zachovat zdraví organismu.
FOTO: Fromnature
RECEPTY NA IMUNITU BABKY KOŘENÁŘKY
Dalším způsobem, jak využít léčivé schopnosti přírody, je koření. Antioxidanty nabitá kurkuma bojuje proti volným radikálům, působí protizánětlivě a zlepšuje trávení. Dalším antioxidantem ze zástupu koření je známá skořice. Nejen, že krásně voní a skvěle chutná, ale usnadňuje léčbu virových onemocnění. Zázvor si můžeme dopřávat i v čerstvé podobě. Zázvorový čaj zahřeje, poradí si s bolavým krkem i nevolností.