Tento týden doprava ZDARMA od 1000,- také do výdejních míst zásilkovny

Káva FromNature

Káva FromNature

Kávu, kterou si můžete zakoupit na našem e-shopu, pro Vás dovážíme z celého světa. Tyto zrna putují nejdříve do Německé pražírny v Hamburku, se kterou spolupracujeme – pražírna Burg.

Pražírna Burg je rodinná firma, která žije kávou již 4 generace. „Small, but great.“ – to je motto této rodiny. Specializuje se na tradiční proces pražení kávových zrn. Od založení jsou kávové boby praženy v šedesáti kilových pražičkách z roku 1930.

Některé z těchto káv také vyhrály zlatou medaili, kterou vyhlašuje německý cech pražíren a jeho členové posuzují kvalitu použité surové kávy, tradiční metody pražení a také zacházení s farmářskými pěstiteli v příslušné oblasti pěstování.

Loňský rok získala zlatou medaili káva Tanzania Kilimanjaro AA a BIO Peru Tunki.

Espresso Dark získalo medaili stříbrnou a v předchozích letech byla držitelem i medaile zlaté.

Zpracování kávy

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat kávu. Zmíníme tu ty nejpoužívanější a také ty, které byli použity při výrobě naší kávy.

 

  • Mokrá metoda

Velmi často používaná je tzv. Mokrá metoda. Nejdříve se sklizeným kávovým třešním odstraní slupka a kus dužiny. Následně se vloží do fermentační nádrže, kde se nechají, dokud se neoddělí dužina od zrn a nakonec se nechají usušit na slunci.

Tato metoda se používá často při zpracování výběrových káv, protože mají čistší chuť a nejlépe dokáže vyzdvihnout kvalitu kávy.

  • Suchá metoda

Tato metoda pochází z Afriky konkrétně Etiopie. Je to nejekologičtější způsob zpracování. Kávové třešně se nechají celé (i s dužinou a slupkou) sušit na slunci. Při této metodě jsou zrna náchylnější, proto se o ně musí více pečovat - pravidelně otáčet, aby nezačaly třešně hnít nebo plesnivět. Také se musejí třídit, aby tam nebyly nezralé třešně, které mohou zkazit chuť. Až po dokončení procesu sušení se mechanicky odstraní slupka s dužinou.

  • Monzunová metoda

Toto zpracování vzniklo neúmyslně a má původ již v 17. století.

Dříve se káva přepravovala loděmi a plavba trvala 6 měsíců. Během této doby působilo na zrna odlišné klima než na pevnině a to způsobilo změnu barvy, chutě i aroma.

Postupem času se přeprava kávy změnila, ale poptávka po ní neustala. Proto se využilo přírodních klimatických podmínek - monzunů. Působením monzunu na kávová zrnka, získáme stejnou kvalitu a chuť jako když se dopravovala káva po moři.

Monzunování trvá přibližně 8 týdnů v době od června do konce září, kdy jsou monzunové deště nejsilnější. 

Tento způsob zpracování ovlivňuje výrazně chuť tím, že se ztrácí kyselost/acidita, ale neztrácí na intenzitě.