Honeybush

Co je vlastně Honeybush?
 
Jedná se o rostlinu příbuznou Rooibosu, která také pochází z Afriky, konkrétně z jižní Afriky - Jihoafrické Republiky. Tato rostlinka s drobnými žlutými květy může dorůst až do výšky 150cm.
Návrh bez názvu (29)
Z rostlinky se používají především úzké zašpičatělé lístky, které se nadrobno nařežou. 
Má náročné podmínky na pěstování, nesvědčí ji chemické postřiky a to je jeden z důvodů, proč i dnes velká část pochází z přírody. Nejčastěji se vyskytuje ve strmých svazích vysokých hor. Sklizeň je velmi náročná, proto se stále sbírá ručně. Místní sběrači často musí použít lana, aby se k honeybushi dostali. 
Následně se větvičky i s lístky nařežou na drobné kousky a nechají se fermentovat. Po fermentaci má Honeybush tmavou - načervenalou barvu. Poslední fáze je sušení na slunci, kde se nechá odležet 1-2 dny.
Poté projde poslední kontrolou, protřídí se od velkých kousků a poté připraven ke konzumaci. 
 
Chutí i vůní připomíná příbuzný Rooibos. Honeybush, jak už napovídá název, je více sladší, voňavější a připomíná med.
Jelikož je jeho vůně a chuť přirozeně nasládlá, je vhodný pokud chceme omezit cukry a vyvarovat se dalšímu slazení.  
 
Výhodou je, že také neobsahuje kofein, takže jej mohou pít i děti, těhotné a kojící ženy.
Obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují naš imunitní systém a chrání náš organismus před neblahými vlivy okolí.
 
Návrh bez názvu (30)
 
 
Příprava nálevu: Zalijeme jednu čajovou lžičku vroucí vodou (150-200ml) a necháme 3-5 minut louhovat.